Снимка: YouTube17 деца от Варна са осиновени през първото полугодие на

...
Снимка: YouTube17 деца от Варна са осиновени през първото полугодие на
Коментари Харесай

Анна Конукова: 17 деца от Варна са осиновени през първото полугодие на 2018 година

Снимка:  YouTube

17 деца от Варна са осиновени през първото полугодие на 2018 година. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна Анна Конукова, началник на отдел „ Закрила на детето “ към Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Варна.

Тя добави, че 14 от осиновените деца са били настанени в приемни фамилии, две – в Дома за медико-социални грижи за деца във Варна, и едно – при родственици. От осиновените 17 деца, 4 са осиновени в чужбина, останалите – в България. По думите ѝ 27 деца са върнати в биологичните фамилии през първото полугодие на 2018 година.

Анализът на дейностите по използване ограничения за протекция на детето на територията на община Варна и община Аксаково през първото шестмесечие на 2018 година сочи, че общият брой случаи на реинтеграция, по които е работено през отчетния интервал, е 59, като 18 от тях са нови, стартирани през първото полугодие. От направения разбор на обществената работа по реинтеграция на децата може да се направи умозаключение, че тя е обвързвана с връщането им в биологичното семейство, с осиновяването им или с навършване на пълноправие.

Анна Конукова уточни, че в множеството случаи обществената работа при децата, навършили пълноправие, не прекъсва. Децата от профилираните институции остават там до довеждане докрай на започнатото обучение, тези при роднините си също могат да получават месечна финансова поддръжка до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, а пълнолетните деца с увреждане, навършили пълноправие се поемат за работа от обществените служащи от отдел „ Хора с увреждания и обществени услуги “.

145 лица са подкрепени с помощи през първото полугодие на 2018 година. 78 от отпуснатите помощи са за еднократна финансова поддръжка на деца по отношение на предварителна защита на изоставянето им, реинтеграция или за поддръжка на дете в приемно семейство, 63 – за месечна помощ на настанени при близки и родственици деца. Отпуснати са и 4 помощи за месечна добавка на дете с увреждане, настанено при родственици. Общата стойност на изплатените еднократни помощи за първото полугодие на годината е 30 170 лв..

С месечни помощи към месец юни 2018 година се подкрепят 60 деца, настанени при родственици и близки. За всички деца, настанени в приемни фамилии, помощите се изплащат по плана „ Приеми ме “ от Община Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР